Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch.

Recente blogberichten

Techniekideeën voor kleuters

De Belgische juf Evy is met haar kleuters bezig geweest met techniek. Ze laat via mooie voorbeelden zien hoe je met weinig middelen veel kunt bereiken met kleuters.
Klik hier om naar de site te gaan.
Wanneer je naar beneden scrolt op de site vind je daar 9 voorbeelden van techniekkoffers.

Lesidee: Warhoofdjes

De kinderen van groep 8 van de Oranje Nassauschool in Stadskanaal hebben prachtige warhoofden gemaakt. Eerst hebben ze 5 werkstations en 3 laptops uit elkaar gehaald. Het gereedschap daarvoor hadden ze zelf meegenomen. In de tweede les hebben ze van stevig karton een hoofd gemaakt. Ze mochten de losse onderdelen van de computers gebruiken om hun hoofd zo te maken dat ze konden uitleggen hoe het werkte. Waar gaan de draadjes heen, welk onderdeel gebruik je daarvoor en waarom? Bij het demonteren/slopen van de computers leerden ze de verschillende onderdelen te benoemen: moederbord, videokaart, harde schijf, processor en koeler, enz. Alle kinderen waren erg gemotiveerd om een warhoofd te maken. 

Pim Holsappel – CBS Oranje Nassauschool

Heb jij ook een leuk lesidee aangaande techniek? Geef het aan ons door: info@techniekloket.nl

Afsluitingsdagen Future League 2024

Inmiddels zijn de data bekend van de afsluitingsdagen Future League 2024:
Op donderdag 6 en vrijdag 7 juni sluiten we de Future League op feestelijke wijze af.
Voor groep 5/6 en groep 7/8 hebben we een apart programma.
De afsluiting hiervan vindt plaats in de kantine en in sporthal van De Spont te Stadskanaal.
Ouders en andere belangstellenden zijn uiteraard van harte welkom om een kijkje te komen nemen in De Spont die dag.


Spike

Gratis technieklessen van NEMO

Via de website https://maakkunde.nl kun je gratis leuke technieklessen vinden.
Het lesmateriaal van Maakkunde bestaat uit 10 thema’s. Ieder thema heeft een module voor groep 1-4 en een module voor groep 5-8, met ieder een eigen uitdaging. Kies je thema, download de handleiding en ga direct aan de slag.

Leuke serie met techniek voor de groepen 1, 2 en 3

Saïd en Anna spelen iedere dag samen in en om de Repair Shop van Saïds ouders Sameer en Zonia. Hier wachten kapotte spullen op een reparatiebeurt, want alles verdient een tweede kans. Saïd en Anna beleven elke aflevering een nieuw avontuur. De eerste acht afleveringen zijn vanaf 23 oktober dagelijks te zien om 8.00 uur op NPO Zappelin en daarna op Schooltv. Vanaf dan zijn er ook lesbrieven beschikbaar voor de groepen 1, 2 en 3.

Lego EV3/Lego WeDo Compleet?

We zijn begonnen met het uitlenen van de nieuwe Lego Spike sets voor de Future League. De scholen die de nieuwe sets komen halen, leveren hun oude Lego EV3/Lego WeDo sets weer in. Zoals je ziet is Reindert druk bezig met het controleren van sets die terugkomen bij het Techniekloket.
Een hele klus met behalve grote, vooral kleinere onderdelen. Mocht je binnenkort ook langs komen om Lego Spike af te halen, neem dan je oude sets mee. Het zou mooi zijn als je al even kijkt of deze (zo goed als) compleet zijn.

Even voorstellen: Reindert en Peter

Vanaf vrijdag 29 september is er naast de website een fysieke plaats voor het Techniekloket.
We zijn gevestigd aan de Electronicaweg 1 in Stadskanaal. Het loket wordt op vrijdagen bemand door Reindert Bussink en Peter Vermeij. Reindert en Peter zijn werkzaam bij Picto in Veendam en verzorgen daar samen met Heutink-ICT ICT voor 53 basisscholen in de omgeving. Zij gaan aan de slag om van het Techniekloket een uitleenloket te maken voor technische leermiddelen.
Veel scholen zijn al in voorbereiding voor het curriculum Digitale geletterdheid. Hoewel het curriculum nog niet definitief is, verwachten wij dat we met een aantal leermiddelen die je straks kunt lenen, aansluiten bij de doelen die SLO op dit moment formuleert.
In de loop der tijd zal het aanbod vanuit het Techniekloket op basis van ervaringen uit de scholen én op basis van het curriculum gaan groeien. Hoe mooi is het als we in de omgeving in en om Stadskanaal kinderen en leerkrachten kunnen motiveren om met techniek aan de slag te gaan!

Nieuwe programmamanager Sterk Techniekonderwijs Zuidoost-Groningen

Leerlingen Ubbo Emmius gaan bedrijfswagen ombouwen naar camper